Bezoek Eemsvissers bij Groningen Seaports 16 mei 2019

Op Donderdag 16 mei zijn we op bezoek geweest bij Groningen Seaports. Met zijn elven kregen we een warm welkom van Jan Hein Meissner van Groningen Seaports. Jan Hein is CISO bij Groningen Seaports. CISO staat voor Chief Information Security Officer waarbij het gaat om informatiebeveiliging van een organisatie. Daarnaast heeft hij lang als verkeersleider gewerkt en springt nog regelmatig bij als dat nodig is. Als je je eens meldt op VTS 03 dan zou je dus Hein aan de lijn kunnen hebben. Kortom: deze man kon ons van alles vertellen over wat Groningen Seaports (verder GS) allemaal doet.

Onder het genot van een bakkie en lekkere koeken bleek al gauw dat dat veel is: GS is grootgrondbezitter in en rond Delfzijl, ontwikkeld bedrijfsterreinen, is met energie bezig, beheert havens in Delfzijl en de Eemshaven en zorgt ervoor dat alles bereikbaar blijft (baggerwerk). Tonnages, grote dieptes in de Eemshaven, slottijden voor schepen met grote diepgang, feit dat schepen netjes hun eigen afval moeten aanleveren in deze havens: er kwam veel langs aan de hand van een mooie presentatie met ruim gelegenheid voor vragen.

Daarna kwam het wat dichterbij voor ons viscluppie. Want wat gaat er schuil achter VTS 03 Delfzijl en marifoonkanaal 66 van de havendienst Delfzijl? We kregen het te horen en we weten nu beter hoe we ons moeten gedragen en wat we kunnen verwachten als gebruikers van het gebied. Zo leerden we dat we ons niet altijd hoeven te melden als we het zeehavenkanaal in en uit gaan omdat die meldingsplicht vooral voor de beroepsvaart is. Je kunt je voorstellen dat als in de zomer elk pleziervaartuig zich gaat melden het er niet perse overzichtelijker van wordt.
Maar als je twijfels hebt is het geen enkel probleemĀ  om even te overleggen. Voor ons is het overigens prima als we wat sneller het havenkanaal uitvaren dan strikt genomen mag. Hoe eerder er ruimte is hoe fijner het is voor grote schepen.

Aan het eind van de presentatie kregen we nog de bewaarde videobeelden te zien van de Dart Fisher, die vorig jaar november voor een golfslagbad in o.a. onze haven heeft gezorgd. Het was goed te zien hoe onze schades zijn ontstaan: behoorlijk heftige hekgolven, die ook vanaf de kade weer terugkwamen.
Daarna gingen we even kijken bij de dagelijkse praktijk. Dus op naar de commandoruimte! Twee verkeersleiders van dienst hebben overzicht over het gebied. 24-7 zit er iemand achter de knoppen. Met een indrukwekkend arsenaal aan schermen voor de neus is er een compleet overzicht over wat er allemaal aan de hand is. Welke boten varen waar, wie vertrekt, wie komt aan, kortom, bij VTS en de havendienst gebeurt het!
Bij het afscheid hebben we onder andere een vaantje namens de club aan GS geschonken, iets wat bij bezoeken inmiddels een leuke traditie wordt. Wij werden door Seaports ook niet met lege handen naar huis gestuurd!
Ik wil Groningen Seaport en met name Jan Hein Meissner die uitgebreid de tijd voor ons nam nogmaals hartelijk danken.