Gezamenlijke visdag zaterdag 17 april 2021

Koud Water

Het is half februari 2021. Het ijs is net uit onze haven en de eerste vissers van onze vereniging staan alweer paraat om het water op te gaan. Helaas is met de inkomende koude ook de kabeljauw verdwenen naar de Noordzee. Dan maar wachten op de schar die over het algemeen half april aanwezig is in onze wateren.

10 Visboten

Dit komt mooi uit aangezien er half april een gezamenlijke visdag op de planning staat. Maar liefst 10 visboten trokken er op zaterdag 17 april er op uit om de scharren te belagen. De meeste visboten lagen linksom tegen de plaat op ongeveer 3 à 4 meter water. Zodra het opkomend water begon te lopen werden de scharren behoorlijk actief. Wat opviel was het feit dat de scharren mooi van formaat waren en dik in het vlees zaten. Na een uur of twee werden de aanbeten minder en werden de vissen minder actief. Ook werd gedurende de dag de wind wat sterker uit het Noordoosten waardoor het vissen meer op een kermisattractie begon te lijken. Zelf heb ik samen met mijn vader  de beschutting van de Duitse kant opgezocht waar de scharvangsten zeker niet minder waren. De stroomsnelheid aan de Duitse kant is behoorlijk hoger waardoor je aan het eind van het tij nog een mooie stroom hebt.

52 Scharren

Halverwege de middag was de stroom eruit en om 1600 waren alle boten weer in de haven aanwezig. Alle boten hadden wel een maaltje vis waarbij Hendrik met kop en schouders er boven uit stak met ruim 52 mooie scharren. Tevens had hij ook de grootste vis van de dag namelijk een bot van 37cm, waardoor hij de `felbegeerde` prijs heeft gewonnen. Deze prijs werd ons aangeboden door Henry`s Hengelsport Delfzijl.

Gezouten pieren

Afgelopen periode is er nog vaak gevist op de schar door leden van onze vereniging. Je moet er wel bij zijn aangezien de ervaring leert dat de schar maar kort aanwezig is. En nog een tip aan de nieuwe vissers; Persoonlijk gebruik ik het liefst gezouten pieren voor het vissen op schar. Voordeel hierbij is dat je de dit aas langere tijd kan gebruiken door het in de vriezer tussen de kipfilet en de biefstuk te bewaren (niet aan de vrouw vertellen).

Zomervissen 

Zodra de schar verdwenen is komen de zomervissen zoals de zeebaars, makreel en paling terug in onze wateren. Binnen onze vereniging plannen we tijdens de zomermaanden nagenoeg geen gezamenlijke activiteiten maar als hier behoefte aan is  dan hoor ik dit graag. Ik zat zelf te denken aan een Zeebaars dag met boten rond de Eemshaven (sterk afhankelijk van het weer) of een dagje makreel en/of kabeljauw met de Dageraad of Tender of een dagje snoekbaars in september op de IJssel.