Gezamenlijke visdag 16 januari 2021

Het is 16 januari 2021 acht uur in de morgen als ik in de haven van Delfzijl aankom. Voordat ik de auto uitzet zie dat het buiten één graad boven nul is. Terwijl het nog aan het schemeren is zie ik dat de eerste gladiatoren de arena hebben betreden. Als ik mijn spullen in de boot gooi zie ik nog enkele ‘gekken’ aankomen die zich ook gereed maken voor een gezamenlijke visdag op de Eems/Dollard. 

Het bleef lang stil…
Rond negen uur in de ochtend liggen 11 boten voor anker. Twee hiervan kiezen de Duitse kant en de overige negen liggen voor Termunten. Via de marifoon en de groeps-app houden we elkaar op de hoogte over de vangsten.  Maar vandaag blijft het lang stil. Zelfs de blokfluit is niet te horen op de marifoon. Na enkele uren beginnen de eerste berichten binnen te komen. Een enkele wijting, een enkele gul en een enkel platvisje. Groots is het niet maar gelukkig wordt er wat gevangen. Enkele weken terug werd er nog goed wijting gevangen maar de meeste vissers weten wanneer dat de watertemperatuur daalt de wijtingen naar dieper water vertrekken. Normaal komt de gul hiervoor in de plaats maar vandaag is het niet wild. Rond half twaalf komt de eerste serieuze melding binnen. Patrick heeft een gasslang van 10 meter opgevist. Na een dril van 15 minuten gaf de gasslang zich eindelijk over en werd deze in de boot gedrild. 

Gul!
Een uurtje later berichte Marcel dat hij een gul had van 54 cm en een half uurtje later volgde de tweede van een 51 cm, ook bij Marcel in de boot. Twintig minuten later was David aan de beurt. Hij berichte over een gul van 58 cm wat uiteindelijk de grootste vis van de dag bleek te zijn. Ook zijn zoon deed goed mee wat resulteerde in een vangst van een mooie gul.

Een geslaagde dag
Rond twee uur in de middag was de stroom eruit en werd de arena verlaten. Een uur later lag eenieder weer veilig in de box. Ondanks de tegenvallende vangsten was het een zeer geslaagde dag. De laatste periode wordt er veel gevist door de leden van de Eemsvissers, wat volgens mij aanstekelijk werkt op de andere leden. Dit is goed voor de vereniging. Hopelijk kunnen we over enkele maanden weer bij elkaar zitten en onder het genot van een bitterbal en een drankje weer sterke verhalen aan elkaar vertellen. Via de nieuwsbrief en op site van de Eemsvissers houd ik jullie op de hoogte van de aankomende activiteiten. Gezien de pandemie zullen deze de komende periode op een laag pitje blijven maar zodra het kan gaan we ervoor!!

Veel visplezier gewenst!
Ik wens jullie allen de komende weken nog veel visplezier! Hopelijk komen de 80 plussers nog een keer aanzwemmen…. (hier bedoel ik niet de oudere leden van de vereniging mee).

Erwin Nijdam