Nieuwjaarswedstrijd zaterdag 11 januari 2020

Op zaterdag 11 januari 2020 heeft de eerste viswedstijd van seizoen 2020 plaatsgevonden, in de wateren van de Eems. Zoals ook de vorige edities was de opening van de wedstijd bij restaurant de Boegschroef in Delfzijl. Rond de klok om 08:00 vertrokken vanuit de haven van Delfzijl 8 visboten van de Eemsvissers en Zeenon richting de visgronden van het Eems/Dollard gebied.

Rond 09:00, bij een opkomend zonnetje en een matige tot vrij krachtige zuidwesten wind, werd het startschot gegeven. Combinatie van feiten dat het Eems/ Dollard gebied een smalle zeearm is die Noord/Zuid georiënteerd  ligt maakt het dat je hier veel visdagen hebt, zelfs met een stevige Zuidwesten wind. En dat is wel lekker als je bedenkt dat de overheersende windrichting in Nederland Zuidwest is.

Zeewatertemperatuur

Terwijl het opkomende tij al lekker liep, werden rond de klok van 09:00 de zeepieren losgelaten in zeewater van ongeveer 7 graden. Dit is vrij warm voor het tijd van het jaar. Voorgaande jaren, m.u.v. 2019, was het zeewater rond deze periode rond de 3 a 4 graden en dat merken we goed aan de vangsten. Afgelopen periode werd er nog flink gevist en het resultaat was vaak ondermaatse wijting met af en toe een maatse en zo nu en dan een enkele schar. Gelukkig kwamen er ook berichten binnen van enkele gullen van tussen de 40-50 cm  maar helaas was dat vrij sporadisch. 

Winnaars en pechvogel

Om 14:00 was het einde wedstrijd en vertrokken de boten richting de haven van Delfzijl. Bij aankomst werd de vis gemeten en bepaald wie de winnaars waren. De grootste vis van de dag was een gul van 46cm gevangen door Henk. De boot die de meeste cm per visser aanleverde was Konrad.

Ook hadden we nog een prijs voor de pechvogel van de dag en dat was Frank. De uitreiking van de prijzen gebeurde in Grand café Het Lokaal in Delfzijl. De prijzen waren wederom mede mogelijk gemaakt door Henry’s Hengelsport uit Farmsum in samenwerking met PENN.

Nieuwjaarsborrel

Tevens werd naast de prijsuitreiking de locatie ook gebruikt om het nieuwe jaar in te luiden door het organiseren van een nieuwjaarsborrel.

Bijna 30 zeevissers van de Eemsvissers en de Zeenon waren aanwezig tijdens deze borrel. Na het openingswoord van onze voorzitter, Jan Gerrit, werd het nieuwe jaar gezellig ingeluid met een hapje en een drankje. De voorzitter bedankte de aanwezigen voor hun aanwezigheid en tevens werden in het kort de activiteiten van komend jaar aangehaald. 

Erwin Nijdam